Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κάνοντας κλικ στο κουμπί «ΕΔΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ» Μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας η τις παρατηρήσεις σας..!

FB Profile

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Κόκκινα Αυγά

Είμαστε είδη στην Μεγάλη εβδομάδα και το έθιμο προστάζει την Μεγάλη Πέμπτη να βάφουμε Κόκκινα αυγά..Κατά την παράδοση όταν αναστήθηκε ο Χριστός το είπαν σε μια γυναίκα και αυτή δεν το πίστεψε και είπε. ” Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός. Και αυτά έγιναν κόκκινα”Για μερικούς βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του χυμένου αίματος του Χριστού. Για άλλους το κόκκινο χρώμα είναι έκφραση χαράς για το ευτυχισμένο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου και συνάμα μέσο αποτρεπτικό κάθε κακού.Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αβγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αβγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αβγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αβγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό. Σύμφωνα με την παράδοση το αβγό είναι σύμβολο ζωής και όπως σπάει κατά τη διαδικασία του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος από τον οποίο βγήκε ο Χριστός.

Πως θα βάψεις σωστά τα κόκκινα αυγά;

1. Πρώτα πρώτα θα πρέπει να επιλέξεις τα αυγά που θα βάψεις και ανάλογα να αγοράσεις ένα ή δύο φακελάκια βαφής. Ένα φακελάκι βάφει τέλεια περίπου 30 αυγά. Η παράδοση θέλει ο αριθμός των αυγών που θα βάψεις να είναι μονός και όχι ζυγός.

2. Τα αυγά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε άστα εκτός ψυγείου για ένα βράδυ.

3. Πρώτα βράζεις τα αυγά για δέκα λεπτά το λιγότερο. Δεν θέλουμε αυγά μελάτα αλλά σφιχτά όχι όμως σε σημείο να σπάσουν. Προτιμούμε να βράσουμε πρώτα τα αυγά μόνα τους και όχι με τη βαφή για να μην πάρουν τα χημικά της βαφής.

4. Αφού βράσουμε τα αυγά, ασχολούμαστε με τη βαφή. Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες που περιέχονται στη συσκευασία της βαφής. Πρόσεξε το νερό να είναι χλιαρό και όχι βραστό και σε αρκετή ποσότητα και το ξίδι επίσης στη σωστή αναλογία.

5.Τοποθέτησε τα αυγά με μια μεταλλική κουτάλα ένα ένα, χωρίς να τα στριμώχνεις. Βάλε όσα χωράει ο πάτος μόνο και φρόντισε να καλύπτονται από το νερό.

6. Αφού έχεις χαμηλώσει τη φωτιά, αφήνεις τα αυγά να βάψουν για ένα δεκάλεπτο και όχι περισσότερο.

7. Έπειτα, ξεκίνα να βγάζεις ένα ένα τα αυγά με τη χρήση της μεταλλικής κουτάλας και πάλι. Αν θέλεις μπορείς να βάλεις φυλλαράκια από φυτά πάνω στις πλευρές των αυγών και να τα δέσεις μέσα σε ένα παλιό κομμάτι καλσόν και να τα βάλειςε στη βαφή μαζί με αυτό.

8. Τοποθέτησέ τα σε πιατέλα που έχεις απλώσει αλουμινόχαρτο και όχι απορροφητικό χαρτί που μπορεί να αφήσει μακιά στο χρώμα. Αν έχεις χώρο στο σπίτι, άφησέ τα να στεγνώσουν πάνω σε λεία επιφάνεια.

9. Για το γυάλισμα προτίμησε το αγνό παρθένο ελαιόλαδο και όχι τα συνθετικά γιαλιστικά του εμπορίου. Έπειτα, μπορείς να τα επενδύσεις με γιορτινές χαλκομανίες και να τα βάλεις σε πασχαλινό καλάθι.

10. Διατήρησέ τα εκτός ψυγείου για μια εβδομάδα το πολύ και μετά κράτησέ τα στο ψυγείο.

2 σχόλια:

Dee Dee είπε...

Δεν εχω βαψει ποτε αυγα (αξαιρειται η βοηθεια που εδινα στην μαμα μου μικρη). Φετος ελεγα να το προσπαθησω, αν και την Μ. Πεμπτη εχω τρεχαματα. Αν καταφερω να τελειωσω μεχρι το απογευματακι θα το προσπαθησω!!

Καλο Πασχα Κωστα!!!

✿ margarita είπε...

Κάθε χρόνο βάφω όμορφα κόκκινα
(μόνο κόκκινα)αυγά..και κάθε χρόνο σπάω παραπάνω απο τα μισά στο βράσιμο Κωνσταντίνε,ελπίζω αύριο να μη σπάσω κανένα!
Το λαδάκι όντως τα γιαλίζει πολυ όμορφα..παιρνω οδηγίες κι απο δώ..μπας και μείνει κανα γερό φέτος :)

Kαλό Πάσχα Κωνσταντίνε!!

Δημοσίευση σχολίου

 

001

002

Recommended Post Slide Out For Blogger

ΣΤΕΙΛΤΕ e-mail

ΣΤΕΙΛΤΕ e-mail
outopios@yahoo.com

Online:

Copyright 2010 BLOG CAFE. All rights reserved.

rss digg delicious facebook